SAFFRANSBULLAR MED LAKRITS
Härligt julbak med lakrits (20 st)
Allas fredriksfika fredriksfika
FREDRIK NYLÉN
Fredrik Nylén kom tvåa i Hela Sverige Bakar år 2013. Fredrik är en självutnämnd baknörd som bloggar hos Allas och har skrivit flera böcker om bakning.
Allas fredriksfika fredriksfika
INGREDIENSER
25 g jäst
2 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
FYLLNING
75 g smör
2 msk socker
1 msk lakritspulver från Kalabrien
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Eventuellt svart pastafärg
2 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
FYLLNING
75 g smör
2 msk socker
1 msk lakritspulver från Kalabrien
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Eventuellt svart pastafärg
TILLAGNING
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
2. Mortla saffran med lite av sockret.
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.
2. Mortla saffran med lite av sockret.
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.
SAFFRANSBULLAR MED LAKRITS
härligt julbak med lakrits
Saffransbullar med lakrits 20 st Härligt julbak med lakrits Bakning Fredrik Nylén 25 g jäst
2 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör Fyllning
75 g smör
2 msk socker
1 msk lakritspulver från Kalabrien Pensling och garnering
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Eventuellt svart pastafärg 1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
2. Mortla saffran med lite av sockret.
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.
2 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör Fyllning
75 g smör
2 msk socker
1 msk lakritspulver från Kalabrien Pensling och garnering
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Eventuellt svart pastafärg 1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
2. Mortla saffran med lite av sockret.
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.